Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/2/6/gcm-a.be/httpd.www/wp-content/themes/pe-cleaning-company/tpl/breadcrumbs.php on line 17
Kijkglas lekdetectiesysteem

Het kijkglas bevindt zich ergens onderaan de opslagtank. Ondertussen wordt het niet meer aanvaard als lekdetectiesysteem, tenzij u voldoet aan enkele voorwaarden. Best even nakijken dus.

Bovengrondse opslagtanks die niet op een inkuiping staan moeten uitgerust zijn met een permanent lekdetectiesysteem. Hoewel verschillende overheidsinstanties overeenkwamen dat een kijkglas niet als zo’n permanent lekdetectiesysteem kan worden beschouwd, wordt het in de praktijk nog heel vaak gebruikt als enige lekdetectie. De afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten en de afdeling Handhaving willen hier verandering in brengen door middel van enkele overgangsmaatregelen.

 

Geautomatiseerd lekdetectiesysteem

Hier een voorbeeld van een geautomatiseerd lekdetectiesysteem. Bij een lek wordt meteen melding gemaakt via dit systeem door middel van een geluidsignaal.

Zo werd bepaald dat brandstoftanks met een maximaal waterinhoudsvermogen van 5.000 liter mét kijkglas (gebouwd onder de prototypekeuringen van 2017) nog tot eind 2018 mogen geïnstalleerd worden. Dit geldt ook voor particuliere stookolietanks. Voorts kunnen bestaande opslagtanks die met een kijkglas zijn uitgerust in gebruik blijven op voorwaarde dat de exploitant een procedure voorziet voor de controle op lekken via dat kijkglas. Meer concreet moet de periodieke controle uitgeschreven worden, met een bepaalde controlefrequentie. Daarnaast dienen de controles geregistreerd te worden in een logboek dat kan ingekeken worden bij de periodieke onderzoeken die worden uitgevoerd door de erkend milieudeskundige, bevoegd deskundige of de erkende stookolietechnicus.

 

Voor meer informatie of specifieke toelichting kan u bij ons terecht.