Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/2/6/gcm-a.be/httpd.www/wp-content/themes/pe-cleaning-company/tpl/breadcrumbs.php on line 17

Over het van start gaan van de omgevingsvergunning is al heel wat gepubliceerd. Volgens de meest recente informatie zal vanaf 23/02/2017 de regelgeving omtrent de omgevingsvergunning dan toch van kracht gaan. Enkel voor het gebruik van het digitaal loket zijn er nog overgangsmaatregelen. Elke gemeente zal afzonderlijk beslissen vanaf wanneer bij hen het omgevingsloket gebruikt zal kunnen worden.

 

de omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning verenigt de milieu- en stedenbouwkundige vergunning.

Concreet heeft de omgevingsvergunning als gevolg dat het aanvragen van een milieuvergunning en/of een stedenbouwkundige vergunning voortaan anders zal voorlopen. Vanaf dan worden beide vergunningen gebundeld in de omgevingsvergunning.

 

Voor alle nieuwe projecten waarbij er milieu- en/of stedenbouwkundige aspecten zijn zal er slechts één aanvraag ingediend moeten worden : de omgevingsvergunning.

 

Daarnaast zal deze omgevingsvergunning van onbepaalde duur worden. Zo kan er een project (investering) aangevraagd worden zonder rekening te moeten houden met de vervaldatum van de vergunning. Wel blijft inspraak van de bevolking en bescherming van mens en milieu behouden.

 

Voor bedrijven die al een lopende milieuvergunning hebben is het mogelijk om in de toekomst de bestaande milieuvergunning om te zetten in een permanente omgevingsvergunning. Deze omzetting kan aangevraagd worden als:

  • De aanvraag van de huidige milieuvergunning werd ingediend na september 2002;
  • de aanvraag tot omzetting ingediend wordt tussen 4 en 3 jaar voor de einddatum van de vergunning;
  • er geen bezwaren worden ingediend bij de bekendmaking van de omzetting;
  • de inrichting hoofdzakelijk stedenbouwkundig is vergund.

Ook bij een hernieuwing of aanpassing van een lopende vergunning kan een omzetting naar de permanente omgevingsvergunning aangevraagd worden.

 

Had je graag meer informatie gehad over de omgevingsvergunning en wat dit concreet betekent voor uw onderneming stuur dan zeker een mailtje naar githa@gcm-a.be. Indien er meerdere bedrijven interesse tonen kunnen we er ook voor opteren om een interactieve sessie te organiseren waarbij er onderling ervaringen kunnen uitgewisseld worden.