Met de komst van de omgevingsvergunning worden veel exploitanten erop attent gemaakt dat hun bouwaanvraag ook een milieuluik moet omvatten, de vroegere milieuvergunning dus. Eén van de vergunningsplichtige activiteiten, die vroeger vaak over het hoofd werd gezien, is een bronbemaling in het kader van bouwwerkzaamheden (bijvoorbeeld voor het uitgraven van een kelder).
Grondwater oppompen ter verlaging van het natuurlijke grondwaterniveau is steeds vergunningsplichtig, ook wanneer dit slechts tijdelijk gebeurt. Welke vergunningsklasse dan van toepassing is hangt af van een aantal factoren. Zo worden bepaalde projectgebieden strenger beoordeeld dan andere, waaronder beschermde duingebieden, parkgebieden, bosgebieden, etc.. Voorts zal ook het totaal opgepompte debiet en de maximale verlaging van het grondwaterpeil bepalend zijn voor de vergunningsklasse. Afhankelijk van de klasse waarin de bronbemaling wordt ingedeeld neemt de vergunningsprocedure 30 dagen tot een klein half jaar in beslag. Het is dus erg belangrijk om uw aanvraag voldoende vooraf in te plannen.
Ook de lozing van het opgepompte bemalingswater vraagt de gepaste aandacht en planning vooraf. De Vlarem-wetgeving voorziet in een soort cascadesysteem:
Meer info over de lozing van het bemalingswater vindt u hier.
Wij ondersteunen u graag bij de klassebepaling of omgevingsvergunningsaanvraag voor uw project!