Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/d/2/6/gcm-a.be/httpd.www/wp-content/themes/pe-cleaning-company/tpl/breadcrumbs.php on line 17

We stellen vast dat de opmaak van een technisch verslag in vele gevallen tot vlak voor de start van het bouwproject wordt uitgesteld. Het bouwproject werd inmiddels veelal aan een aannemer toegekend zodat het technisch verslag eerder als een administratief obstakel beschouwd wordt. Er wordt dan ook verwacht dat het technisch verslag tegen de laagste prijs en binnen de kortst mogelijke tijd opgesteld wordt. Deze benadering is enigszins begrijpelijk gezien er na heel wat voorbereidend werk eindelijk met de werken gestart kan worden.

 

Toch zijn er heel wat nadelen aan deze benadering verbonden. Het gebeurt bijvoorbeeld regelmatig dat we gedurende de opmaak van het technisch verslag tot de conclusie komen dat er verhoogde concentraties in de toplaag aanwezig zijn of, erger nog, dat er een ernstige verontreiniging aanwezig is. Dit zijn zaken waar er tijdens de aanbesteding vaak geen rekening mee werd gehouden. Gezien de aanbesteding reeds gebeurd is, heeft de aannemer de mogelijkheid om in alle vrijheid meerwerken aan te rekenen. Daarenboven kunnen de werken vertraging oplopen doordat er extra onderzoeken nodig zijn of de werken begeleid moeten worden. Deze onvoorziene elementen kunnen zwaar wegen op de rendabiliteit en de timing van het project.

 

Vandaar dat we een lans willen breken om tijdens de voorbereiding van het bouwproject tijdig en voldoende aandacht te besteden aan de opmaak van het technisch verslag. Zo wordt het technisch verslag best voor de aanbesteding opgesteld zodat in de aanbesteding reeds met de resultaten van het technisch verslag rekening gehouden kan worden. Ook het aantal boringen en analyses kan best worden afgesteld op de historiek en de toestand van het terrein. Bij een complexe historiek of een heterogene toestand raden we aan om meer te doen dan strikt het wettelijke minimum zodat de kans op onvoorziene omstandigheden en bijgevolg meerkosten tijdens de uitvoering tot een minimum beperkt wordt. Via deze benadering vormt het technisch verslag geen administratief obstakel meer maar een handig instrument voor een vlotte en kostenefficiënte uitvoering van de werken.

 

Wil u meer weten over onze visie en werking in verband met grondverzet, aarzel dan niet om ons te contacteren (info@gcm-a.be of 03/491.95.60). Meer informatie omtrent het belang van grondverzet vindt u eveneens op de website van de grondbank vzw.